Kiltamatka Narvaan ja Tallinnan

 

Satakunnan Lennoston Kilta teki 21. – 23.9 kiltamatkan Viroon. Matkalle osallistui 34 aktiivista matkalaista. Helsingin satamasta laiva lähti 45 minuuttia myöhässä, mutta sen jälkeen matka eteni sujuvasti. Rantauduttuamme Tallinnaan tutustuimme ensin Söjaväelaste Kalmistuun. Paikka on 1920 – 1930 lukujen Ilmavoimien hautuumaa-alue ja sinne on siirretty myös 2007 kuuluisa Pronssisoturi. Oppaana toimi Jukka Uhari. Käynti tällä hautuumaalla oli ilmeisesti kaikille matkalaisille ensimmäinen ja ainutkertainen kokemus. Virolaiseen kulttuuriin ei kuulu yhtä huolellinen hautojen hoito ja kunnossapito kuin meillä, mutta historian havina oli kuitenkin käsin kosketettavissa. 

Reilun 212 kilometrin ajomatkan jälkeen majoituimme Narvassa Merensuu SPA-hotellissa. Rakennus on venäläisten rakentama ja myöhemmin restauroitu kylpyläksi. Hotelli on lähellä Suomenlahden rantaa ja kesällä venäläisten suosiossa mutta nyt hiekkarannalla oli jo hiljaista. Alue oli muutenkin hyvin rauhallinen. Päivä päättyi yhteiseen illalliseen hotellissa.  

Tiistaina 22.9 suoritimme ensin kiertoajelun Narvan alueella ja kävimme Hermannin linnoituksessa, jonka vieressä aivan Narvajoen rannalla Venäjän puolella on Ivangorodin linnoitus. Hermannin linnoitus toimii nykyisin museona. Kahden tunnin kierros museossa avasi näyttävästi Narvan historiaa. Museokierroksen jälkeen suuntasimme kohti Sinimäkeä katsomaan vuoden 1944 taistelupaikkoja. Sinimäentaisteluja on verrattu meidän Tali- Ihantala taisteluihin. Suuria uhrauksia siellä tehtiinkin Alueen etumaasto on panssarivaunuille edullista, mutta kukkuloiden kiertäminen vesistön ja soiden vuoksi oli mahdotonta joten taistelut kanavoituivat näiden kolmen kukkulan alueelle. Sinimäen taisteluilla oli merkitystä myös meidän taisteluihin Karjalan kannaksella. Läpimurron pitkittyessä venäläiset eivät saaneet Suomenlahden etelä osaa haltuunsa siten että olisivat voineet tehdä maihinnousun Suomen alueelle. Myöhemmin venäläisiä joukkoja sitten siirrettiin jo muualle Berliinin valtaukseen liittyen. 

Keskiviikkona 23.9 ennen kotiin paluuta tutustuimme vielä Lennusadaman ilmailu- ja merimuseoon. Laaja ja aktiivisuutta herättelevä museo josta näyttelyesineiden alusten ja lentokoneidenlisäksi lisäksi löytyy mm simulaattori ja elokuvasali. Eräs museon ylpeyksistä on 101 v. jäänmurtaja Suur Töll. 

Lämmin kiitos kaikille osallistujille ja erityisesti oppaillemme Ilmari Hakalalle ja Jukka Uharille

 Markku Määttänen